Vaatwasser stinkt en/of wast niet schoon

Vaatwasser stinkt

Stinkt je vaatwasser of ruik je een muffe geur, dan wil je dit misschien oplossen met verfrissende middeltjes. Maar onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan een op het oog onschuldige uiting zijn van een groter probleem.

 

Vaat en vaatwasser schoonmaken

Er komt een hoop viezigheid in een vaatwasser terecht. Zorg dat je het ergste vuil van de vaat veegt of schraapt voordat je het in de vaatwasser zet. En maak de vaatwasser regelmatig schoon. Zo zorg je dat de vaat fris en schoon uit de vaatwasser komt. En voorkom je ernstigere problemen.

 

Draai een volledig, heet programma

Draai regelmatig een programma met een hoge temperatuur om de vaatwasser vetvrij te maken. Sommige vaatwassers doen dit automatisch na een aantal vaatwasbeurten, of ze hebben een speciaal reinigingsprogramma.

 

Hoe ontstaat vervetting?

Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. Er ontstaat dan een vettige aanslag op filters, binnenruimte en waterleidingen. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon. Vervetting ontstaat vooral als je vaak korte programma’s draait of programma’s met een lage temperatuur.

 

Maak de filters schoon

Het vieze water wordt via de filters afgepompt, het vuil blijft daardoor achter in de filters.  Vaak is er een groffilter, een fijnfilter en soms een microfilter. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgepompt. Na een tijdje ontstaat hierdoor een onzichtbare vettige laag op het fijne filter. Vieze filters veroorzaken zo stank en er kan vuil op de vaat komen.

 

Controleer het filter

Controleer het filter daarom bij elke vaatwasbeurt. Maak de filters regelmatig schoon. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon onder de kraan en draai ze weer goed op hun plaats. Kijk of er bij het verwijderen van de filters geen vuil in het filterhuis is gekomen.

 

Sproeiarmen schoonmaken

Na een tijdje kunnen de gaatjes in sproeiarmen verstopt raken door kalk of restjes in het rondgepompte water. Bij verstopping verdelen de sproeiarmen de waterdruk niet meer goed. Hierdoor wordt de vaat misschien niet goed schoon of  ontstaat er lekkage.

 

Sproeiarmen losmaken

De meeste sproeiarmen kun je losdraaien. Haal ze uit de machine, spoel ze af onder de kraan en prik de gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

 

Deur en deurrubber van de vaatwasser

Vuil hoopt zich makkelijk op in de randen van de vaatwasser en tegen het deurrubber. Met name het deurrubber is een geliefde plek voor bacteriën en schimmels. Dit gaat stinken en het rubber kan worden aangetast, waardoor er lekkage kan ontstaan. Maak het deurrubber daarom regelmatig schoon.

Bij een vaatwasser die lang niet is gebruikt, kan de binnenruimte gaan stinken. Laat de deur van de vaatwasser een stukje openstaan als je hem een tijdje niet gebruikt.

 

Vaatwasmachinereiniger

Bij goed onderhoud van de vaatwasser is een machinereiniger niet nodig. Woon je in een gebied met hard water, zorg dan dat je de vaatwasser instelt op de juiste hardheid. Heb je toch last van kalkaanslag op servies of in de vaatwasser? Een reiniger helpt dan ontkalken.

 

Ontvetten

Een reiniger helpt ook om de vaatwasser vetvrij te maken. Dit kan helpen als onderdelen vettig zijn en niet schoon worden met een heet vaatwasprogramma. Of wanneer je last hebt van aanhoudende vieze geurtjes. Draai een lege vaatwasser met machinereiniger volgens de handleiding van de reiniger.

 

Verfrissers en neutralisers

Heb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris?  Dan kan een verfrisser of een middel dat de geur neutraliseert helpen. Deze middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser.

Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen. Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren. Maar vaak geeft het middel ook geur af. Je kunt ook een halve citroen in de bestekkorf leggen en kijken of dat de boel verfrist.