Storingen en foutcodes

Veel witgoedapparaten zoals vaatwassers, wasmachines, of wasdrogers hebben in de basis dezelfde functie, ongeacht het merk. Het is dan ook logisch dat bepaalde storingen of slijtages simpelweg vaker voorkomen. Veel bekende witgoedfabrikanten werken daarom met foutcodes.

Zo kan een foutcode bijvoorbeeld aangeven of het probleem zich in de elektronica, het watersysteem, of in de motor bevindt. Soms is de aanleiding relatief simpel en snel duidelijk, andere keren is een ervaren monteur nodig.

Op deze pagina vindt u daarom de nodige informatie over veelvoorkomende foutcodes en overige storingen. Door een aantal simpele punten na te lopen, kunt u sommige oorzaken zelf al oplossen, of deze specifieker omschrijven aan onze monteur. Op die manier kunnen we samen sneller tot de oplossing komen.

 • 16/10/2023
  Whirlpool vaatwasser Foutcode

  Bekijk hier alle Whirlpool foutcodes

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Zanussi Foutcode

   

   

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Samsung Foutcode

   

   

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Miele Foutcode

  Bekijk hier alle Miele foutcodes

  Lees meer
 • 16/10/2023
  LG Foutcode

   

   

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Indesit Foutcode

  Bekijk hier alle Indesit foutcodes

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Electrolux Foutcode

   

   

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Bosch / Siemens Foutcode

  Bekijk hier alle Bosch / Siemens foutcodes

  Lees meer
 • 16/10/2023
  Bauknecht Foutcode

  Bekijk hier alle Bauknecht foutcodes

  Lees meer
 • 16/10/2023
  AEG Foutcode

   

   

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Aanslag op vaat of vaatwasser

  Kalkaanslag
  Een witte waas die je kunt verwijderen met een beetje azijn is waarschijnlijk kalkaanslag. Voeg zout toe als dat niet in de combi-vaatwastablet zit en stel de vaatwasser af op de juiste waterhardheid. Helpt dit niet, dan kun je de waterhardheid hoger instellen.

   

  Doffe glazen
  Kun je de dofheid er weer afpoetsen, dan werkt het wasmiddel niet goed of kan de waterhardheid te laag zijn ingesteld

   

  Glascorrosie
  Bij glascorrosie zie je gekleurde, regenboogachtige vlekken, strepen of een melkachtige film in het glas. Deze beschadigingen zijn blijvend. Vaatwasreiniger met glasbescherming kan dit tegengaan.

   

  Verkleuring van zilver
  Zilver kan in de vaatwasser verkleuren omdat het reageert met bleekmiddel, ei en/of zout. Je kunt die verkleuring wel weer verwijderen met zilverpoets. Sommige middelen geven extra bescherming aan zilver, maar de stoffen die hiervoor zorgen zijn schadelijk voor het milieu. Je kunt zilver beter met de hand afwassen.

   

  Zout of zetmeelresten
  Een witte laag die je weg kunt vegen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zout- of zetmeelresten. Controleer of het zoutreservoir goed sluit en verwijder eventueel gemorst zout. Reinig de filters indien nodig.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  De vaat droogt niet goed

  Deur openen
  Open de vaatwasser zo’n 15 minuten na afloop van het programma. Dit voorkomt dat het verdampte water op de vaat druppelt. Open de vaatwasser niet meteen na het programma, want dan vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Veel vaatwassers openen automatisch.

   

  Glansspoelmiddel
  Zorg dat er voldoende glansspoelmiddel in de machine zit
  en voor de juiste instellingen bij het glansspoelmiddel. Kijk hiervoor in de handleiding van de machine.

   

  Programma ‘extra droog’
  Plastic vaat droogt slechter dan andere materialen. Heb je veel plastic afwas? Kijk dan of de machine de optie ‘extra droog’ heeft.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Het vaatwasprogramma duurt eindeloos

  Het hoofdprogramma duurt gemiddeld ruim 2,5 uur, maar kan soms oplopen tot ruim 3 uur. Het ecoprogramma duurt zo’n 3,5 uur, maar kan oplopen tot ruim 4,5 uur. 

   

  Geheugen van het autoprogramma
  Ook kan de machine een vorige, zeer vuile vaatwasbeurt in het geheugen hebben opgeslagen. Het kan helpen om te resetten.

   

  Sensoren
  Sensoren kunnen vies zijn waardoor de vaatwasser steeds denkt dat het water vies is. Maak ze schoon of draai een zwaar programma.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Het display werkt niet

  Spanning
  Controleer of er wel spanning op de vaatwasser staat. Steek hiervoor de stekker van een ander apparaat in het stopcontact. Doet dit apparaat het wel, dan ligt het aan de vaatwasser

  Lees meer
 • 13/10/2023
  De deur van de vaatwasser lekt

  Sproeiarmen
  Als de sproeiarmen niet kunnen ronddraaien of verstopt zijn, dan kan teveel water richting de deur spuiten. Dat veroorzaakt lekkage. Controleer eerst of de sproeiarmen kunnen ronddraaien. Haal de sproeiarmen uit de machine, spoel ze af en prik verstopte openingen door met een naald of cocktailprikker. Vervang de sproeiarmen als deze verstopt blijven.

   

  Rubber
  De machine kan lekken als een rubber niet goed aansluit. Controleer het rubber en kijk of het schoon en heel is. . Is het rubber aan de onderkant van de deur kapot? Dan moet meestal de deur eerst worden verwijderd. 

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Er blijft water in de vaatwasser staan

  Filters
  Bij verstopte of niet goed vastgedraaide filters kan de machine niet afpompen. Controleer daarom de filters onderin je vaatwasser. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon en draai ze weer goed op hun plaats. Controleer bij het verwijderen van de filters of er geen vuil in het filterhuis is gekomen.

   

  Afvoerpomp
  MIsschien wordt de afvoerpomp geblokkeerd door bijvoorbeeld een stuk glas. Dit kun je bij sommige vaatwassers zelf controleren. Dit doe je door de filters eruit te halen en het water uit het filterhuis te scheppen. Lees de stappen in de handleiding.

   

  Afvoerslang
  Een draai of deuk in de afvoerslang blokkeert de waterafvoer. Controleer de afvoerslang aan de achterkant van het apparaat en zorg dat de slang netjes loopt.

   

  Spoelbak
  Is de vaatwasser verbonden met de afvoer van de spoelbak? Kijk dan of deze verstopt zit en maak deze schoon. Lost dit het probleem niet op? Dan is de pomp waarschijnlijk stuk

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Vaatwasser stinkt en/of wast niet schoon

  Vaatwasser stinkt

  Stinkt je vaatwasser of ruik je een muffe geur, dan wil je dit misschien oplossen met verfrissende middeltjes. Maar onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan een op het oog onschuldige uiting zijn van een groter probleem.

   

  Vaat en vaatwasser schoonmaken

  Er komt een hoop viezigheid in een vaatwasser terecht. Zorg dat je het ergste vuil van de vaat veegt of schraapt voordat je het in de vaatwasser zet. En maak de vaatwasser regelmatig schoon. Zo zorg je dat de vaat fris en schoon uit de vaatwasser komt. En voorkom je ernstigere problemen.

   

  Draai een volledig, heet programma

  Draai regelmatig een programma met een hoge temperatuur om de vaatwasser vetvrij te maken. Sommige vaatwassers doen dit automatisch na een aantal vaatwasbeurten, of ze hebben een speciaal reinigingsprogramma.

   

  Hoe ontstaat vervetting?

  Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. Er ontstaat dan een vettige aanslag op filters, binnenruimte en waterleidingen. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon. Vervetting ontstaat vooral als je vaak korte programma’s draait of programma’s met een lage temperatuur.

   

  Maak de filters schoon

  Het vieze water wordt via de filters afgepompt, het vuil blijft daardoor achter in de filters.  Vaak is er een groffilter, een fijnfilter en soms een microfilter. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgepompt. Na een tijdje ontstaat hierdoor een onzichtbare vettige laag op het fijne filter. Vieze filters veroorzaken zo stank en er kan vuil op de vaat komen.

   

  Controleer het filter

  Controleer het filter daarom bij elke vaatwasbeurt. Maak de filters regelmatig schoon. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon onder de kraan en draai ze weer goed op hun plaats. Kijk of er bij het verwijderen van de filters geen vuil in het filterhuis is gekomen.

   

  Sproeiarmen schoonmaken

  Na een tijdje kunnen de gaatjes in sproeiarmen verstopt raken door kalk of restjes in het rondgepompte water. Bij verstopping verdelen de sproeiarmen de waterdruk niet meer goed. Hierdoor wordt de vaat misschien niet goed schoon of  ontstaat er lekkage.

   

  Sproeiarmen losmaken

  De meeste sproeiarmen kun je losdraaien. Haal ze uit de machine, spoel ze af onder de kraan en prik de gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

   

  Deur en deurrubber van de vaatwasser

  Vuil hoopt zich makkelijk op in de randen van de vaatwasser en tegen het deurrubber. Met name het deurrubber is een geliefde plek voor bacteriën en schimmels. Dit gaat stinken en het rubber kan worden aangetast, waardoor er lekkage kan ontstaan. Maak het deurrubber daarom regelmatig schoon.

  Bij een vaatwasser die lang niet is gebruikt, kan de binnenruimte gaan stinken. Laat de deur van de vaatwasser een stukje openstaan als je hem een tijdje niet gebruikt.

   

  Vaatwasmachinereiniger

  Bij goed onderhoud van de vaatwasser is een machinereiniger niet nodig. Woon je in een gebied met hard water, zorg dan dat je de vaatwasser instelt op de juiste hardheid. Heb je toch last van kalkaanslag op servies of in de vaatwasser? Een reiniger helpt dan ontkalken.

   

  Ontvetten

  Een reiniger helpt ook om de vaatwasser vetvrij te maken. Dit kan helpen als onderdelen vettig zijn en niet schoon worden met een heet vaatwasprogramma. Of wanneer je last hebt van aanhoudende vieze geurtjes. Draai een lege vaatwasser met machinereiniger volgens de handleiding van de reiniger.

   

  Verfrissers en neutralisers

  Heb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris?  Dan kan een verfrisser of een middel dat de geur neutraliseert helpen. Deze middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser.

  Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen. Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren. Maar vaak geeft het middel ook geur af. Je kunt ook een halve citroen in de bestekkorf leggen en kijken of dat de boel verfrist.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Roestvlekken in de trommel

  Verwijder roestvlekken in de trommel met een speciaal middel voor roestvrij staal (rvs) zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek. Een staalborstel beschadigt de trommel. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Voorkom verstopping

  Controleer je wasmachine om verstopping of beschadiging te voorkomen.

   

  Controleer het zeefje in de watertoevoer

  Controleer en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het schoonmaken van het zeefje. Vergeet het zeefje niet weer terug te zetten.

   

  Controleer het pluizenfilter

  Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.

   

  Geen losse voorwerpen

  Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden. Of ze beschadigen het rubber en de trommel.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Voorkom kalkaanslag

  Kalkaanslag ontstaat doordat hitte, water en kalkdeeltjes bij elkaar komen. Bij een wasmachine is dat op het verwarmingselement. Door een verkalkt verwarmingselement duurt het opwarmen van water langer. Dit kost meer energie. Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op de meesten plaatsen in Nederland niet erg hard. 

  1. Doseer wasmiddel goed
  In wasmiddel zitten ingrediënten tegen kalk. Bij hard kraanwater heb je meer wasmiddel nodig. Kijk voor de juiste hoeveelheid wasmiddel op de verpakking. Het doseeradvies verschilt per waterhardheid. Zo heb je laag (tot 8,4°dH), gemiddeld (tot 14°dH) en hoog. 

  2. Was vaak op lagere temperatuur
  Kalkaanslag ontstaat door verhitting. Was je daarom vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan op hoge temperaturen (60°C en 90°C).

  3. Gebruik ontkalkingsmiddel alleen bij erg hard water
  Antikalkmiddelen, zoals Calgon, zijn niet nodig als je bovenstaande tips volgt. Of als je geen hard water hebt. Kosten voor het wekelijks gebruiken van antikalkmiddel lopen aardig op. 

  Ontkalkingsmiddel is handig als je wel erg hard water hebt en met een waspoeder wast. Je kunt ontkalken met azijn, soda of een vaatwastablet. Wasmachinefabrikanten raden speciale ontkalkingsmiddelen voor wasmachines aan. Volgens hen tasten azijn, soda of een vaatwastablet wasmachineonderdelen aan, zoals de rubbers.

  Gebruik ontkalkingsmiddelen hooguit 1 keer per maand. Volg het doseeradvies voor zacht water. Voeg het alleen toe wanneer je op 60°C of hoger wast.

  Lees meer
 • 13/10/2023
  Wasmachine stinkt

  Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is ‘vetluis’ de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. Of de boel flink laten stinken.

  Hoe maak ik een stinkende wasmachine schoon?

  Met onderstaande tips kun je een vieze lucht of muffe geur uit een wasmachine krijgen.

  1. Draai een heet wasprogramma
  Draai minstens  2 keer per maand een was op 60°C of hoger. Zo beperk je de bacteriegroei. Stinkt de wasmachine erg? Draai dan een wasprogramma op 90°C. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma. Dat kun je hier ook goed voor gebruiken.

  Gebruik een beetje waspoeder voor witte was om micro-organismen tegen te gaan. Dit bevat zuurstofbleekmiddel. Doe hierbij wat (oud) wasgoed in de trommel. Dat veegt de trommel schoon. Draai het programma op 90°C meerdere keren als de was nog steeds stinkend uit de machine komt.

  2. Spoel extra
  Kies voor de optie extra spoelen. De wasmachine gebruikt dan aan het einde van de wasbeurt meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

  3. Gebruik niet te veel wasmiddel
  Te veel wasmiddel zorgt voor vetluis. Te weinig wasmiddel maakt de was niet goed schoon. Let dus op de juiste dosering van het wasmiddel. Kijk op de verpakking voor een goed advies. 

  4. Laat de deur openstaan
  Als je de deur na de wasbeurt open laat, droogt de trommel goed. Zo ontstaan er minder muffige plekken.

  5. Maak de wasmiddellade schoon
  Zet het doseerbakje open zodat het ook kan drogen. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen stinken. Maak de lade en de ruimte eromheen regelmatig schoon. Je kunt de wasmiddellade uit de machine halen. Dit geldt ook als je een doseerbolletje of automatische dosering gebruikt in plaats van de wasmiddellade.

  6. Maak het rubber schoon
  Het rubber rondom de ingang van de trommel (ook wel het manchet genoemd) is een plek waar vuil ophoopt. Maak daarom regelmatig het manchet van binnen en buiten rondom schoon. Bijvoorbeeld met een vochtige doek. Neem dan ook gelijk de deur en het deurscharnier mee.

  7. Check het filter
  Viezigheid kan ophopen in het filter van de wasmachine. Check regelmatig of er iets in het filter zit en maak het schoon.

   

  Lees meer