Wasmachine stinkt

Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is ‘vetluis’ de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. Of de boel flink laten stinken.

Hoe maak ik een stinkende wasmachine schoon?

Met onderstaande tips kun je een vieze lucht of muffe geur uit een wasmachine krijgen.

1. Draai een heet wasprogramma
Draai minstens  2 keer per maand een was op 60°C of hoger. Zo beperk je de bacteriegroei. Stinkt de wasmachine erg? Draai dan een wasprogramma op 90°C. Sommige wasmachines hebben een speciaal trommelreinigingsprogramma of hygiëneprogramma. Dat kun je hier ook goed voor gebruiken.

Gebruik een beetje waspoeder voor witte was om micro-organismen tegen te gaan. Dit bevat zuurstofbleekmiddel. Doe hierbij wat (oud) wasgoed in de trommel. Dat veegt de trommel schoon. Draai het programma op 90°C meerdere keren als de was nog steeds stinkend uit de machine komt.

2. Spoel extra
Kies voor de optie extra spoelen. De wasmachine gebruikt dan aan het einde van de wasbeurt meer water om vuil en wasmiddel weg te spoelen.

3. Gebruik niet te veel wasmiddel
Te veel wasmiddel zorgt voor vetluis. Te weinig wasmiddel maakt de was niet goed schoon. Let dus op de juiste dosering van het wasmiddel. Kijk op de verpakking voor een goed advies. 

4. Laat de deur openstaan
Als je de deur na de wasbeurt open laat, droogt de trommel goed. Zo ontstaan er minder muffige plekken.

5. Maak de wasmiddellade schoon
Zet het doseerbakje open zodat het ook kan drogen. Resten wasmiddel of wasverzachter kunnen stinken. Maak de lade en de ruimte eromheen regelmatig schoon. Je kunt de wasmiddellade uit de machine halen. Dit geldt ook als je een doseerbolletje of automatische dosering gebruikt in plaats van de wasmiddellade.

6. Maak het rubber schoon
Het rubber rondom de ingang van de trommel (ook wel het manchet genoemd) is een plek waar vuil ophoopt. Maak daarom regelmatig het manchet van binnen en buiten rondom schoon. Bijvoorbeeld met een vochtige doek. Neem dan ook gelijk de deur en het deurscharnier mee.

7. Check het filter
Viezigheid kan ophopen in het filter van de wasmachine. Check regelmatig of er iets in het filter zit en maak het schoon.